Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Yatay Geçiş

 

Yatay Geçiş ve Lisansüstü Öğrencilerinin Programlar Arası Geçiş Usul ve Esasları

Karar: 27.10.2021 tarih 44/4 Sayılı Senato Kararı

 

1. Yatay Geçiş

  1. Üniversite içinde veya başka bir üniversitede, tezli yüksek lisans öğrencisi olanlar veya ders aşamasında olan doktora öğrencileri en geç üçüncü yarıyıllarının başına kadar, en az iki tane kredili ders almış ve başarmış olmaları ve başarısız derslerinin bulunmaması kaydıyla, derslerini ve seminer dersini tamamlamış tez aşamasındaki doktora öğrencileri ise yeniden yeterlik sınavına alınmak ve başarılı olmak şartıyla en geç altıncı yarıyıllarının başına kadar yatay geçiş yolu ile kabul edilebilirler.
  2. Yatay geçiş ancak eş değer programlar arasında yapılabilir.  Öğrencinin kayıtlı olduğu program adının farklı olması halinde eş değerliğine başvuru yapılan programın bağlı olduğu Anabilim Dalı Akademik Kurul önerisi üzerine Enstitü Yönetim Kurulu karar verir.
  3. Yüksek lisansa başvuracak öğrencinin yüksek lisans genel not ortalamasının en az 3,00; doktora/sanatta yeterlik programına başvuracak öğrencinin ise doktora genel not ortalamasının en az 3,20 olması veya bu puanlara eşdeğer bir puana sahip olması gerekir (Eş değer puan için YÖK dönüşüm tabloları kullanılır).
  4. Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinde sayılan fiiller nedeniyle disiplin cezası alan öğrenciler ve halen yabancı dil hazırlık veya bilimsel hazırlık programına devam eden öğrenciler yatay geçiş için başvuramaz.
  5. Bir önceki eğitim öğretim yılında yeni öğrenci kaydı olmayan programlara yatay geçiş yolu ile öğrenci kabul edilmez. Bir önceki eğitim öğretim yılında yatay geçişle kabul edilen öğrencilerin kaydı yeni öğrenci kaydı olarak kabul edilmez.
  6. Yatay geçiş yolu ile kabul edilecek olan öğrencilerin sayısı, o programa yeni kayıt yapan öğrenci sayısının yüksek lisansta %25, doktorada %50’sinden fazla olamaz (Rakamın küsuratlı çıkması halinde yukarıya yuvarlama yapılarak kontenjan belirlenir).
  7. Yatay geçiş yapılabilecek programlar ve kontenjanları anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi, Enstitü Yönetim Kurulu teklifi ve Üniversite Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir ve akademik takvimde belirtilen süre içinde Enstitü web sayfasında ilan edilir.
  8. Adayın başvuru belgelerinin incelenmesi, ön değerlendirme ve yatay geçiş sınavları, Anabilim Dalı Başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayıyla oluşturulan yatay geçiş komisyonu tarafından yapılır. Komisyon üç asıl ve bir yedek üyeden oluşur. Anabilim Dalı Başkanı komisyonun doğal üyesidir. Asıl ve yedek üyeler programda görevli öğretim üyeleri içinden seçilir. Anabilim Dalı Başkanlığı söz konusu işlemlerde komisyona yardımcı olmak üzere öğretim elemanı görevlendirebilir.
  9. Başvuran adaylara ön değerlendirme yapılarak kontenjan sayısının dört katı kadar aday yatay geçiş sınavına çağrılır. Ön değerlendirmede yüksek lisans programları için ALES puanının %65’i ve lisans mezuniyet not ortalamasının %35’i; doktora programları için ALES puanının %65’i, lisans mezuniyet not ortalamasının %15’i ve yüksek lisans mezuniyet not ortalamasının %20’si alınarak giriş sınavına çağrılacak adayların listesi oluşturulur ve ilan edilir. Bu sıralamaya göre son sırada aynı puana sahip birden fazla adayın olması halinde, bu kişilerin tamamı sınava çağrılır. Listeye giremeyen diğer adayların belgeleri incelenmez ve başvuruları değerlendirmeye alınmaz.
  10. Tezli yüksek lisans programlarına yatay geçiş yoluyla öğrenci kabul notu, ALES puanının %50’si, lisans mezuniyet notunun %30’u ve yatay geçiş yazılı ve/veya sözlü sınav notunun %20’si toplanarak hesaplanır. Doktora programlarına yatay geçiş yoluyla öğrenci kabul notu, ALES puanının %50’si, lisans not ortalamasının %10’u, yüksek lisans not ortalamasının %20’si ve yatay geçiş yazılı ve/veya sözlü sınav notunun %20’si toplanarak hesaplanır.
  11. Yatay geçiş yoluyla öğrenci kabul edilebilmesi için başvuru notunun tezli yüksek lisansta en az 65; doktorada en az 75 olması gerekir (Bkz. madde 10).
  12. Yatay geçişe Senato tarafından belirlenen alanlardan mezun olan adaylar başvurabilir.
  13. Adayın yatay geçiş yapabilmesi için ALES puanı yüksek lisans programları için en az 60 puan, doktora programı için en az 65 puan olmalıdır. Ancak ALES puan alt sınırı, yüksek lisans programı için 60 puandan az ve 80 puandan çok, doktora programı için 65 puandan az ve 85 puandan çok olmamak üzere Anabilim Dalı Başkanlığının önerisi Enstitü Yönetim Kurulu teklifi ve Üniversite Yönetim Kurulu kararıyla artırılabilir. Ayrıca ALES puanının geçerlilik süresinin dolmamış olması gerekir.
  14. Doktora programına başvuracak adayın yabancı dil (YDS, YÖKDİL vb. eşdeğer sınavlar) puanı en az 55 puan olmalıdır. Ancak yabancı dil puan şartı 55 puandan az ve 70 puandan çok olmamak üzere Anabilim Dalı Başkanlığının önerisi Enstitü Yönetim Kurulu teklifi ve Üniversite Yönetim Kurulu kararıyla artırılabilir. Ayrıca yabancı dil puanının geçerlilik süresinin dolmamış olması gerekir.
  15. Lisansüstü eğitim almak üzere üniversiteye atanan araştırma görevlileri Anabilim Dalı Başkanlığının teklifi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla yatay geçiş yolu ile kabul edilebilir.
  16. Yatay geçiş başvurusu kabul edilen öğrenciler için AKTS kredi eş değerliği ve ders uyumu, anabilim/anasanat dalı başkanlığının yatay geçiş komisyonu kararına dayalı görüşü ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile belirlenir.

İsteten Belgeler

Tezli yüksek lisans programları için istenen belgeler:

  • Yatay geçiş başvuru formu
  • Güncel Öğrenci Belgesi*
  • Ders ve Başarı Notlarını Gösterir Güncel Transkript*
  • Aldığı Derslerin İçerikleri*
  • Lisans Diploması veya Geçici Mezuniyet Belgesi*
  • Lisans Mezuniyet Transkripti*
  • ALES Belgesi
  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
  • Askerlik Durum Belgesi (Erkek Adaylar için)*

 

Doktora programları için istenen belgeler:

  • Yatay geçiş başvuru formu
  • Güncel Öğrenci Belgesi*
  • Ders ve Başarı Notlarını Gösterir Güncel Transkript*
  • Aldığı Derslerin İçerikleri*
  • Lisans Diploması veya Geçici Mezuniyet Belgesi*
  • Yüksek Lisans Diploması veya Geçici Mezuniyet Belgesi*
  • Lisans ve Yüksek Lisans Mezuniyet Transkripti*
  • ALES Belgesi
  • Yabancı Dil Sınav Sonuç Belgesi*
  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
  • Askerlik Durum Belgesi (Erkek Adaylar için)*

 Belgelerin Sunuluş Şekli

* işareti ile belirlenen belgelerin noter onaylı veya düzenlenmiş oldukları kurumlarca onaylanmış örnekleri veya asıllarını Enstitü personeline göstermek kaydıyla fotokopileri kabul edilir. Onaylı belge ıslak imzalı ve ıslak mühürlü olmalıdır. ALES, YDS, KPDS, ÜDS sınavlarının üzerlerinde sonuç belgesi kontrol kodu olan internet çıktısı kabul edilir. Nüfus Cüzdanının fotokopisi, diğer belgelerin ıslak imzalı suretleri kabul edilir.

 

 

 

2. Programlar Arası Geçiş

2.1 Lisans Derecesiyle Doktoraya Kabul Edilen Öğrencilerin Tezli Yüksek Lisans Programına Geçişleri

  1. Enstitü doktora/sanatta yeterlik programına lisans derecesi ile kabul edilen öğrenci, en az üç dersini başarı ile tamamlamış ve en geç dördüncü yarıyıllarının sonunda olması kaydıyla, Enstitüde aynı programın tezli yüksek lisans programının bulunması halinde, anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile söz konusu programa geçiş yapabilir. Bu durumda doktora programında geçirilen süre, tezli yüksek lisans programındaki süreye dâhil edilir. Dördüncü yarıyılın sonunda kabul edilen öğrenciye kredi yükünü ve seminer dersini tamamlaması için ilave bir dönem ek süre verilebilir.

 

 

2.2 Tezsiz Yüksek Lisans Programından Tezli Programa Geçiş

  1. Trabzon Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü tezsiz yüksek lisans programına devam eden öğrenciler aynı adı taşıyan tezli yüksek lisans programına geçiş için başvuru yapabilir.
  2. Geçiş kontenjanları Anabilim Dalı Başkanlığının teklifi, Enstitü Yönetim Kurulu Kararı ve Üniversite Yönetim Kurulu onayı ile belirlenir ve akademik takvimde belirtilen süre içinde Enstitü web sayfasında ilan edilir.
  3. Bir önceki eğitim öğretim yılında yeni öğrenci kaydı olmayan programlara geçiş yolu ile öğrenci kabul edilmez. Bir önceki eğitim öğretim yılında geçişle (yatay geçiş dahil) kabul edilen öğrencilerin kaydı yeni öğrenci kaydı olarak kabul edilmez.
  4. Geçiş yolu ile kabul edilecek olan öğrencilerin sayısı, tezli programa bir önceki eğitim öğretim yılından yeni kayıt yapan öğrenci sayısının %25’ten fazla olamaz (Rakamın küsuratlı çıkması halinde yukarıya yuvarlama yapılarak kontenjan belirlenir).
  5. Geçiş yapmak isteyen öğrenci tezsiz programdaki dönem projesi dersi hariç müfredatta yer alan tüm derslerden başarılı olmak şartıyla en geç ikinci yarıyılının sonuna kadar başvuruda bulunabilir.
  6. Adayın geçiş yapabilmesi için ALES puanının en az 60 puan olması gerekir. Ancak ALES puan alt sınırı, 60 puandan az ve 80 puandan çok olmamak üzere Anabilim Dalı Başkanlığının önerisi Enstitü Yönetim Kurulu teklifi ve Üniversite Yönetim Kurulu kararıyla artırılabilir. Ayrıca ALES puanının geçerlilik süresinin dolmamış olması gerekir.
  7. Geçiş puanı, ALES puanının %50’si ile tezsiz yüksek lisans programındaki genel not ortalamasının %50’si toplanarak hesaplanır.
  8. Geçişte adayın hangi lisans programından mezun olduğuna bakılmaz.
  9. Geçiş başvurularının incelenmesi ve değerlendirilmesi Anabilim Dalı Başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayıyla oluşturulan geçiş komisyonu tarafından değerlendirilir. Komisyon üç asıl ve bir yedek üyeden oluşur. Anabilim Dalı Başkanı komisyonun doğal üyesidir. Asıl ve yedek üyeler programda görevli öğretim üyeleri içinden seçilir. Anabilim Dalı Başkanlığı söz konusu işlemlerde komisyona yardımcı olmak üzere öğretim elemanı görevlendirebilir.
  10. Geçiş başvurusu kabul edilen öğrenci bilimsel hazırlık programına tabi tutulabilir. Bilimsel hazırlık dersleri ardışık olmak kaydıyla en fazla iki dönem şeklinde planlanır. Bu süre azami süreye dahil edilmez. Ancak bilimsel hazırlık dersleriyle birlikte lisansüstü program yönelik ders alan öğrenci için bu süreler azami süreye dahil edilir. Bilimsel hazırlık dersleri anabilim dalı başkanlığının geçiş komisyonu kararına dayalı görüşü ve Enstitü Yönetim Kurulu onayıyla kesinleşir.
  11. Tezsiz yüksek lisans programında alınan dersler, geçiş komisyonu kararı ve Enstitü Yönetim Kurulu onayıyla tezli yüksek lisans programındaki derslerin yerine saydırılabilir. Ancak tezsiz programda alınan derslerden en fazla 12 kredi saydırabilir.
  12. Tezsiz yüksek lisans programında geçirilen süre, tezli yüksek lisans programındaki süreye dâhil edilir. Programlar arasında geçiş bir kez yapılabilir. Geçiş yapan öğrencinin eski programla ilişiği kesilir.

İsteten Belgeler:

  • Başvuru Formu
  • Öğrenci Belgesi (Güncel- Onaylı)
  • Transkript (Güncel- Onaylı)
  • ALES Belgesi (belge üzerinde sonuç kontrol kodu yer almalıdır).

 

 

2.3 Tezli Yüksek Lisans/Doktora Programından Tezsiz Yüksek Lisans Programına Geçiş

  1. Trabzon Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü tezli yüksek lisans programlarına devam eden öğrenciler tezsiz yüksek lisans programlarına geçiş için başvuru yapabilir.
  2. Tezli yüksek lisans programından tezsiz yüksek lisans programına geçme kontenjanları Anabilim Dalı Başkanlığının teklifi, Enstitü Yönetim Kurulu Kararı ve Üniversite Yönetim Kurulu onayı ile belirlenir ve akademik takvimde belirtilen süre içinde Enstitü web sayfasında ilan edilir.
  3. Öğrenci, almış olduğu tüm derslerden başarılı olmak kaydıyla üçüncü yarıyılının sonuna kadar geçiş için başvuruda bulunabilir. Geçiş başvurusu kabul edilen öğrencinin, tezli yüksek lisansta geçirdiği süre tezsiz yüksek lisans programındaki süreye sayılır. Ancak üçüncü yarıyıl sonunda kabul edilen öğrenciler için bir yarıyıl ek süre verilir.
  4. Geçişte adayın hangi lisans programından mezun olduğuna bakılmaz.
  5. Geçiş puanı, ALES şartı aranmayan programlarda lisans mezuniyet puanının %50’si ile tezli yüksek lisans programındaki genel not ortalamasının %50’si toplanarak, ALES şartı aranan programlarda ise ALES’in %50’si lisans ortalamasının %30’u ve yüksek lisans programındaki genel not ortalamasının %20’si toplanarak hesaplanır.
  6. Geçiş başvurularının incelenmesi ve değerlendirilmesi Anabilim Dalı Başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayıyla oluşturulan geçiş komisyonu tarafından değerlendirilir. Komisyon üç asıl ve bir yedek üyeden oluşur. Anabilim Dalı Başkanı komisyonun doğal üyesidir. Asıl ve yedek üyeler programda görevli öğretim üyeleri içinden seçilir. Anabilim Dalı Başkanlığı söz konusu işlemlerde komisyona yardımcı olmak üzere öğretim elemanı görevlendirebilir.
  7. Tezli yüksek lisans programında alınan dersler, anabilim dalı başkanlığının geçiş komisyonu kararına dayalı önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayıyla tezsiz yüksek lisans programındaki derslerin yerine saydırılabilir.
  8. Tezsiz programa kabul edilen öğrenci dönem başı öğrenim ücretine tabi olur. Muaf olunan dersler için öğrenim ücreti alınmaz.
  9. Tezli yüksek lisans programında tezi reddedilen öğrenciler ile lisans derecesi ile doktora programına başvurmuş öğrencilerden kredili derslerini ve/veya azami süre içinde tez çalışmasını tamamlayamayanlara ya da doktora tezinde başarılı olamayanlara, talep etmeleri halinde (tezsiz yüksek lisans için gerekli ders kredi yükü, proje yazımı ve benzeri gereklerini yerine getirmiş olmak kaydıyla) kayıtlı oldukları programla aynı adı taşıyan tezsiz yüksek lisans diploması verilir. Öğrenciye ek dersler ve proje yazımı için bir dönem ek süre verilir. Bu durumdaki öğrencilerin tezsiz yüksek lisans diploma alabilmeleri için o programda tezsiz programın bulunması şartı aranmaz. Bu medde kapsamında yapılacak olan taleplerin, durumlarının kesinleştiği tarihten itibaren en geç 30 gün içinde yapılması gerekir. Aksi halde öğrenci tezsiz yüksek lisans diploması alma hakkını kaybeder.

İstenen Belgeler:

  • Başvuru Formu
  • Öğrenci Belgesi (Güncel- Onaylı)
  • Yüksek Lisans Transkript (Güncel-Onaylı)
  • Lisans Transkripti (Onaylı)

 

Menüyü Kapat